Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bezoekt Huis van de Wijk in Pernis

Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bezoekt Huis van de Wijk in Pernis

Wind Design Build favicon

Rotterdamse burgemeester Aboutaleb bezoekt Huis van de Wijk in Pernis

Multifunctioneel Huis van de Wijk in Pernis moet vooral verbinden

In Pernis, ingeklemd tussen de Eemhaven en de Petroleumhavens, nadert de bouw van een nieuwe wijksportvoorziening haar voltooiing: De Bonte Koe. Het complex, gebouwd door Wind Design & Build uit Drachten, naar een ontwerp van Wind Architecten Adviseurs, krijgt een dubbele gymzaal en wordt daarnaast het ‘Huis van de Wijk.’ Hier moet het straks bruisen van de activiteiten. In een tijd waarin sociale samenhang, leefbaarheid en veiligheid in buurten en wijken onder druk staan, worden in De Bonte Koe straks bewoners weer met bewoners verbonden. Burgemeester Aboutaleb bracht op 30 januari een bezoek aan De Bonte Koe, genoemd naar een boerderij die vroeger in de nabijheid stond. “Dit helpt flink om de leefbaarheid in Pernis overeind te houden.

De wijksportvoorziening wordt gebouwd op het terrein naast het openluchtzwembad van Pernis in het lommerrijke zuiden van het dorp. Wind Design & Build tekent voor het ontwerp, de uitwerking en de bouw van het multifunctionele onderkomen. Het Friese bedrijf is gespecialiseerd in sport- en recreatievoorzieningen. De sportzaal is vooral bedoeld voor het geven van bewegingsonderwijs maar gaat ook gebruikt worden voor het beoefenen van individuele sport en sport in verenigingsverband. Eén zaaldeel wordt ingericht als volwaardige gymzaal. De andere multifunctionele zaal kan zowel naast als samen met de gymzaal gebruikt worden voor overige activiteiten, bijvoorbeeld voor theatervoorstellingen. Daarom krijgen beide zalen een volwaardige licht- en geluidsinstallatie en uitschuifbare tribunes.

Thuisgevoel
Maar even belangrijk is de maatschappelijke functie van De Bonte Koe. Directeur Roelof Wind: ‘Toen we het oude buurthuis voor het eerst bezochten, voelde het aan als een grote huiskamer. Een plek waar iedereen zich thuis voelde. Dat gevoel willen we in het nieuwe ontwerp ook oproepen en hopelijk ontstaat straks gauw weer dat ’thuisgevoel’ dat de gebruikers gewend zijn.’ De vele activiteiten die in Het Huis van de Wijk georganiseerd worden zullen meerdere maatschappelijke doelen dienen zoals het terugdringen van eenzaamheid, bewoners helpen bij hun talentontwikkeling en hen een plek bieden waar zij samen volop actief kunnen zijn. Daarnaast ontvangen de kinderen uit het dorp de juiste pedagogische ondersteuning. “Pernis is een gebied dat recht heeft op deze voorziening. Er is vergrijzing, weinig jeugd, dus we moeten dingen verzinnen zodat ook jongeren hier blijven. Ze moeten hier kunnen sporten, goed onderwijs kunnen genieten en verenigingen moeten hier kunnen groeien en bloeien. Dat kan straks allemaal in het Huis van de Wijk,” legt Aboutaleb uit.

Ontwerp
Omdat het Huis van de Wijk zo belangrijk is voor de Pernisser gemeenschap is het complex als één gebouw ontworpen. Daarbij wordt het oog vooral getrokken naar de vorm van een huis die uit de hoofdmassa is uitgesneden. Achter deze vorm komt straks de voyer die samen met de bar het kloppend hart van de accommodatie vormen. In de avonduren, als de foyer verlicht is, zal de huisvorm zich met een warme gloed aan de wijk presenteren. Bij aankomst zijn in één oogopslag de hoofdentree, de foyer, het zwembad en dynamiek binnen het gebouw te zien. Binnen valt het interieur op waarin veel natuurlijke materialen zijn toegepast. Op kindvriendelijke, praktische en onderhoudsarme wijze zijn kleuren gebruikt die samen met de gebruikers – inwoners en verenigingen – zijn gekozen. Een duurzaam onderkomen voor sportief en sociaal-cultureel gebruik en gedragen door de eigen inwoners. En juist dát spreekt ook burgemeester Aboutaleb aan: “Dit is een natuurlijk maar een deel van het antwoord op de leefbaarheid in wijken die overal onder druk staat. Maar jongeren krijgen hiermee wel mogelijkheden om langer in Pernis te blijven wonen, een gezin te stichten enzovoort. Misschien gaan ze hier dan niet eens meer weg.” Roelof Wind vult de Rotterdamse burgervader graag aan. “Dromen werkelijkheid maken. Dat is onze passie. En ik hoop dat we samen met de inwoners van Pernis de droom van een huiselijk sport- en buurtcentrum hebben waargemaakt”.

Bekijk meer nieuws