Handtekeningen voor nieuw zwembad Tiel geplaatst

Handtekeningen voor nieuw zwembad Tiel geplaatst

Wind Design Build favicon

Het is dan toch gelukt. De handtekeningen voor de bouw van een nieuw zwembad zijn gezet. Dit gebeurde donderdag 8 november in het huidige zwembad. Met een kleine verhoging van het beschikbare budget krijgt Tiel en de regio een zwembad dat er zijn mag. Dat is ook geen overbodige luxe. Iedere week maken drie tot vierduizend mensen gebruik van het zwembad.

Velen hadden er een hard hoofd in. Tiel zit krap bij kas en voor het budget dat beschikbaar was, wilde geen van de tien aannemers, die belangstelling toonden, het bouwen. De bouw van een nieuw bad leek even verder weg dan ooit. Maar het bleek toch mogelijk. Wethouder Kreuk: “We hebben alle inschrijvers, met een kleine verhoging van het budget, gevraagd om nog eens naar ons eisenpakket te kijken en te zoeken naar mogelijkheden om toch binnen het budget te bouwen. Van de drie aannemers haakte er al snel een af. Er volgden 2 geldige inschrijvingen waarbij het voorstel van Wind Design & Build bij de gunningscommissie als beste uit de bus kwam. Ik ben erg blij dat dat gelukt is.” Architect Sjoerd Betten van Wind Architecten Adviseurs, ontwierp het gebouw en Wind Design + Build uit Drachten zorgt voor de realisatie. Beiden beschikken over een ruime ervaring met ontwerpen en realiseren van sportvoorzieningen waaronder enkele zwembaden.

Sjoerd Betten over het ontwerp: “Ik heb gekozen voor een open gebouw met veel glas en een witte gevelbekleding. Dat accentueert mooi met het omliggende groen. Dat past bij de Betuwe, waar ik vele mooie witte villa’s zag. Het wedstrijdbad krijgt zes banen en wordt met 15 bij 25 meter breder dan het huidige bad. Verder komt er een doelgroepenbad met beweegbare bodem met daarin een hellingbaan voor mindervaliden en een rolstoelwisselplek. Voor de peuters is er een eigen veilig klein bad. In het zwembad komt een glijbaan, een duikplank een bubbelbad en voor toeschouwers bij onder andere waterpolowedstrijden en diploma zwemmen een tribune. De buitenruimte om het gebouw zal minder saai en groener ogen. Daar zijn ook een zeventigtal parkeerplaatsen gepland. Het zwembad krijgt drie klimaat zones. Het gebouw wordt gasloos en vrijwel energieneutraal. Een warmtepomp en een fors aantal zonnepanelen op het dak zorgen daarvoor. Led verlichting beperkt het energieverbruik. Verder zijn er natuurlijk kleedruimten, een centrale entreehal en een horecavoorziening. Een deel van het gebouw wordt tweehoog. Op de eerste etage komen de serviceruimten voor de medewerkers, een vergaderruimte en een ruimte voor verenigingen.”

Nog niet alle details liggen vast. Nader overleg met gebruikers en buurtbewoners kan nog tot wat aanpassingen van het zwembad of het buitenterrein leiden. Tijdens de bouw blijft het huidige zwembad open. Dat wordt pas gesloopt wanneer het nieuwe gebouw klaar is. Om de bouw mogelijk te maken zal er op het terrein tijdelijk met het parkeerterrein geschoven gaan worden.

Het later bijgebouwde recreatiebad bij het oude zwembad zullen we in het nieuwe zwembad niet meer terugzien. Ook de sauna en de zonnebanken verdwijnen. Voor een sauna wordt wel ruimte gereserveerd.

Veel bezoekers

We zijn benieuwd naar het aantal bezoekers. Carlo Ouden; manager sportplaza Tiel daarover: “Ik schat dat we iedere week tussen de drie en vierduizend bezoekers hebben. De meesten zijn scholieren. Alle Tielse basisscholen maken gebruik van het zwembad. Verder zijn er de drie ‘water’ verenigingen: TZC Vhalis, de reddingsbrigade en de Tielse Onderwatervereniging Gagnan. Ook enkele vaste gebruikersclubs zoals een groep mensen met een verstandelijke beperking en een groep vrouwen met een niet-Nederlandse afkomst, onze eigen aquasportgroepen en natuurlijk heel veel individuele recreatiezwemmers.”

Een van de grootste gebruikers is TZC Vahalis. De vereniging met drie honderd leden heeft een zwem-, triatlon- en waterpolo-afdeling en huurt iedere maand meer dan zeventig zwembaduren in zwembad Groenendaal. Meer uren zijn niet beschikbaar. Voorzitter Frits Smink is blij met het nieuwe zwembad. “Het huidige zwembad is gedateerd en technisch versleten. Ook het klimaat in het zwembad is verre van optimaal. Ik verwacht dat dat een stuk beter wordt. Blij ben ik ook met de zesde baan voor het wedstrijdbad. Daardoor kunnen veel meer mensen er gelijktijdig gebruik van maken. Voor ons is ook belangrijk dat het oude bad blijft functioneren tot het nieuwe bad klaar is. Er zijn voor ons in de regio geen uitwijkmogelijkheden.“

Tijdpad.

Directeur Roelof Wind van Wind Design & Build: “Wij verwachten voor nader overleg met belanghebbenden, het wijzigen van het bestemmingplan en de verdere detaillering tot volgend jaar september nodig te hebben. Dan kunnen we met de bouw beginnen. Daarvoor is naar schatting een jaar nodig. Dus september 2020 moet het nieuwe zwembad onvoorziene omstandigheden voorbehouden in gebruik genomen kunnen worden.

Bekijk meer nieuws