Wind Design Build favicon

Zwembad Waalslag, Tiel

Zwembadpaviljoen

Het nieuw te realiseren zwembad in Tiel bestaat uit een 6-baans wedstrijdbad met duikplank, een 4-baans doelgroepenbad met beweegbare bodem, peuterbad, glijbaan en wellnesshoek met sauna, stoombad en whirlpool. Centraal in het gebouw bevindt zich de horecaruimte met prachtig zicht op het wedstrijdbad, het peuterbad en het doelgroepenbad.

Doelgroepenbad

Het doelgroepenbad beschikt over een speciale hellingbaan voor mensen met een lichamelijke beperking en een rolstoelwisselplek. Naast de hellingbaan is plek voor een verplaatsbare mindervalidenlift.

Exterieur en interieur

In het nieuwe plan wordt het huidige steenachtige terrein getransformeerd tot een prachtig plantsoen. Het nieuwe parkeerterrein wordt meer op afstand van het gebouw aangelegd zodat het gehele paviljoen omzoomd wordt door groen. Met zijn glazen plint en het groen omzoomde terrein zwem je als bezoeker straks in een parkachtige setting.

Door de transparante plint ontstaat een sterke relatie tussen interieur en exterieur. Om de sfeer van “zwemmen in het groen” te versterken worden boven de glazen plint in de zwemzalen houten latten toegepast. Deze houten latten geven een warme en natuurlijke uitstraling. Overige materialen worden licht en fris gehouden. Door het gebouw heen worden nog accentkleuren toegevoegd welke op een subtiele abstracte manier de relatie met het groen weerspiegelen. Deze groene accentkleuren zijn onder andere terug te vinden in de glijbaan, peuter/whirlpool, lockers en tegelwerk.

 

De extra verdieping met verenigingsruimte en kantoorfuncties zijn ook buiten zwemtijden toegankelijk, dit biedt flexibiliteit aan de gebruikers.

Duurzaamheid

Door zijn compacte vorm en de hoge isolatiewaarde van de gevel heeft het gebouw relatief weinig warmteverlies. De 384 zonnepanelen op het dak voorzien de warmtepompen en de energiezuinige LED verlichting in het gebouw van stroom. Kortom, gasloos en all-electric.

Het gehele gebouw is demontabel geconstrueerd waardoor bouwmaterialen in de toekomst eenvoudig kunnen worden hergebruikt. Buiten het zwembad is veel ruimte voor groen en berging van regenwater bij hoosbuien.

Kenmerken

Opdrachtgever: Gemeente Tiel
Locatie: Tiel
BVO: 3.303
Soort opdracht: Design + Build
Architect: Wind Architecten Adviseurs
Programma: Wedstrijdbad, doelgroepenbad, glijbaan, peuterbad, welness
Status: Gerealiseerd
In de media:
Regioonline.nl, februari 2021
De Tielenaar
Vragen over dit project?

Bekijk meer projecten