Wind Design Build favicon

Zwembad De Neul, Sint Oedenrode

Functioneel en compact

Het huidige zwembad De Neul was verouderd en toe aan vernieuwing. De locatie kenmerkt zicht door de ligging aan de rand van een woonwijk en de rivier de Dommel. Om het volume van het nieuwe zwembad in deze omgeving te verankeren is het gebouw ontworpen als belangrijk decor aan de parkeervoorziening, de woonwijk en de rivier de Dommel.

Programma

De keus is een eenvoudig en compact gebouw met een zeer functionele en compacte footprint, ook om zoveel mogelijk oppervlak van de groene omgeving te respecteren. De hoofdvorm is eenduidig met een stevige plint en een houten volume voor de zwemzaal die schuin afloopt naar de rivier de Dommel.

De plint is robuust en voorzien van zandkleurig metselwerk die mooi aansluit bij de woningbouw van de wijk. Daar waar nodig zijn de gevels voorzien van vensters die veel daglicht tot diep in het gebouw brengen, maar ook interactie aangaan met de omgeving. Daglicht is de basis voor een gezond binnenklimaat. Via de hoofdentree komt u uit in de centrale hal van het complex; het centrale hart van het gebouw met een warme, natuurlijk en sportieve sfeer met overzicht over de zwemzaal.

 

Het volume van de zwemzaal is bekleed met lokaal geoogst populierenhout.

Interieur

Voor de afwerking van het interieur is er gekozen voor een rustig en natuurlijk kleuren palet, dat bestaat uit houten plafondafwerkingen in de zwemzaal, populierenhouten plafondafwerking in de horeca en wandafwerking in de zwemzalen. Gecombineerd met lichte vloeren en licht tegelwerk. Als kleuraccent is er ter plaatse van de horeca, kleedaccommodatie en douches gekozen voor een warme zeegroene kleur in een opvallend patroon.

Duurzaamheid

Het duurzaamheidsconcept bestaat uit all-electric installaties met duurzame en onderhoudsarme materialen. Met een EPC van 0,0 en een gemiddelde GPR van 8,3 wordt zwembad De Neul een BENG gebouw met een energielabel van A+++++.

Kenmerken

Opdrachtgever: Gemeente Meierijstad
Locatie: St. Oedenrode
BVO: 2.475
Soort opdracht: Design + Build & Maintain
Architect: Wind Architecten Adviseurs
Programma: Wedstrijdbad, doelgroepenbad
Gebouweigenschappen: Energielabel A+++++
Status: Gerealiseerd
In de media:
Peppelhout, januari 2022
Eindhovens Dagblad, januari 2022
Openingsfilm, januari 2022
Vragen over dit project?

Bekijk meer projecten