Wind Design Build favicon

AOC Terra, Emmen

Drie gebouwvolumes

De nieuwe energiezuinige VMBO/MBO school bestaat uit drie gebouwvolumes. Het hoofdgebouw bestaat uit twee zwerfkeien die door een aula met elkaar verbonden zijn. Achter op het terrein is de kas als derde zwerfkei op het terrein ingepast.

Eén gebouw

Op de locatie waar wij de voormalige VMBO locatie hebben geamoveerd is voor AOC Terra een nieuw modern gebouw gerealiseerd die de moderne manier van lesgeven faciliteert. Waar voorheen de VMBO en MBO studenten op twee aparte locaties waren gehuisvest, komen zij hier in één gebouw samen met voor beide een eigen plek. Tevens is er een kas, hebben de dieren een nieuw onderkomen en is er een moderne gymzaal gerealiseerd.

 

De drie gebouwvolumes zijn zorgvuldig ingepast op de locatie en refereren aan de ‘zwerfkeien’ in het Drentse landschap.

Exterieur en interieur

Door de aflopende gevellijn aan de Brinkzijde en het groene sedumdak sluit het tweelaagse hoofdgebouw qua schaal en maat aan bij het dorpse karakter van de Barger Es. Het hoofdgebouw heeft rondom een gemetselde gevel in een genuanceerde bruingrijze kleur die doorloopt in het interieur van de aula.

De tweede zwerfkei, met gymzalen en dierenverblijf is contrasterend uitgevoerd met een zwarte houten gevelbekleding en refereert aan de zwarte schuren die te vinden zijn op de Barger Es. De plint rondom het hoofdgebouw bestaat uit plantenbakken met een zitrand.

Het ritme van de ramen zorgt voor een mooie schaduwwerking en is op de kop van het gebouw en bij de entrees doorbroken door grote glaspuien waarachter de praktijkvleugel van de school is gesitueerd.  Het interieur van de school kenmerkt zich door verschillende vleugels met instructielokalen die rondom centrale leerpleinen (‘brinken’) zijn gegroepeerd.

Kenmerken

Opdrachtgever: Stichting AOC Terra
Locatie: Emmen
BVO: 8.502
Soort opdracht: Design + Build & Maintain
Architect: Wind Architecten Adviseurs
Programma: VMBO, MBO, dier, gym en tuin(bouw)
Gebouweigenschappen: Frisse scholen klasse B, BENG-eisen, zonnepanelen
Status: Gerealiseerd
In de media:
Inspiratieboek - samenwerken aan de leeromgeving van morgen, 2021
Industriebouw, april 2020
Onderwijs en Bouw, 2020
Vragen over dit project?

Bekijk meer projecten