Wind Design Build favicon

Sportvoorziening AOC Terra Meppel

Mini-sportpark

Het terrein rondom de sportvoorziening staat in het teken van sport. Zo zijn er buitensportvoorzieningen aangelegd, zoals een pannakooi, een boulderwand en calisthenics-toestellen. Feitelijk is het een mini-sportpark waarmee AOC Terra haar sportonderwijs een impuls geeft.

Sportvoorziening

De sportvoorziening is gebouwd op het eigen terrein van AOC Terra aan de Werkhorst en ligt centraal tussen de beide scholen voor het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs, mooi tussen de kassen en het dierenverblijf. Het is een transparant gebouw dat qua sfeer goed past bij de twee bestaande schoolgebouwen. Een sportaccommodatie met een prachtige beweegomgeving, waar de studenten van AOC Terra Meppel zich kunnen uitleven.

Exterieur en interieur

In de sportvoorziening zijn twee leslokalen die als uitloop van de twee onderwijsgebouwen kan worden ingezet voor theorielessen. Ook de cultklas en sportklas maken gebruik van deze extra ondersteunende ruimten voor het onderwijs.

De nieuwe accommodatie bestaat uit twee sportzalen, waarvan één volgens het concept Beweegbox is uitgevoerd. Het concept van de Beweegbox bestaat uit een vierkante vloer die te verdelen is in vier kwadranten, waardoor in kleinere groepen kan worden gesport. De vierkante gymzaal heeft een hoge dichtheid van oefeningen die zowel individueel als in groepsverband gedaan kunnen worden. De indeling is zodanig dat de zaal voor alle leeftijden geschikt en aantrekkelijk is. In de andere zaal ligt de focus meer op het traditionele sportonderwijs waaronder de balsporten.

 

In de Beweegbox staan uitdaging, interactie en beleving centraal.

Duurzaamheid

Er is een duurzame sportaccommodatie ontworpen dat door zonnepanelen in de eigen energiebehoefte voorziet. Het gebouw heeft een sierlijke uitstraling, met een transparante entreepartij met witte wanden, waarboven de houten omlijsting van de sportzalen prachtig uitsteken. Ook heeft het gebouw deels een sedumdak en een natuurlijke gevelbekleding van hout.

Kenmerken

Opdrachtgever: Stichting AOC Terra
Locatie: Meppel
BVO: 1.405
Soort opdracht: Design + Build & Maintain
Architect: Wind Architecten Adviseurs
Programma: Gymzaal, beweegbox, instructielokalen
Gebouweigenschappen: Frisse scholen klasse A, energieneutraal, BENG-eisen, zonnepanelen, Madaster paspoort
Status: Gerealiseerd
In de media:
Onderwijsenbouw.nl, 2020
Inspiratieboek – samenwerken aan de leeromgeving voor morgen, 2020
Vragen over dit project?

Bekijk meer projecten