Wind Design Build favicon

Gymzaal Karrepad, Groningen

Eenduidig en herkenbaar

De nieuw te bouwen gymzaal ligt in het zuidoostelijke deel van het Park Oost-Indische Buurt in de Korrewegwijk. In deze parkachtige setting ligt een scholenensemble waarbij de gymzaal als sluitstuk wordt toegevoegd langs het park met een entree naar de Korreweg.

Hoofdvorm

De laagbouw sluit aan bij de laagbouw van de scholen en geeft aan het plein een mooie schaal verkleining naar de menselijke maat. De plint is robuust en opgebouwd met gevelstenen. De kleur van de gevelsteen is afgestemd op de omliggende bakstenen gevels in het schoolensemble. Net als bij de scholen heeft de hoogbouw een verbijzondering. Bij de gymzaal kiezen we voor een vlakke gevelbeplating. De gymzaal is transparant zowel aan het schoolplein als aan het park voor interactie tussen binnen en buiten.

 

In dit ontwerp is de Kawung Batik toegepast in de gevels van de gymzaal.

Identiteit

De gymzaal ligt in het Park Oost-Indische Buurt. Dit park is onderdeel van de Oost- en West-Indische buurt in de Korrewegwijk. Als hoeksteen van het scholenensemble krijgt deze gymzaal een eigen identiteit die past en geworteld is binnen deze wijk. In het metselwerk en de gevelbeplating brengen we een traditioneel textuur aan uit Indonesië, afkomstig uit de traditionele Batik kunst. Het Batik patroon op een Sarong wordt langs de randen omkaderd door een band, driehoeken of kruizen om de Sarong af te maken. Deze rand passen wij toe in het metselwerk van de plint.

Kenmerken

Opdrachtgever: Gemeente Groningen
Locatie: Groningen
BVO: 593
Soort opdracht: Design + Build
Architect: Wind Architecten Adviseurs
Programma: Gymzaal
Status: In uitvoering
Vragen over dit project?

Bekijk meer projecten