Wind Design Build favicon

Gymzaal De Meet, Haren (Gr.)

Circulair, biobased en natuurinclusief

De gymzaal is gerealiseerd met oog voor reductie van de milieu-impact. Zowel in de detaillering als in de materialisering. Hergebruik van de materialen nu én in de toekomst zijn al tijdens de ontwerpfase onderwerp van gesprek. Door nu anders te detailleren, schep je de randvoorwaarden om de materialen in de toekomst weer schoon en heel te kunnen ontmantelen. Ook bij de selectie van de materialen is zowel de oorsprong (bij voorkeur biobased of circulair) als het toekomstscenario een belangrijke graadmeter. De gehele levenscyclus is onder de loep genomen.

Programma

Deze aanpak heeft geresulteerd in een reeks maatregelen die de milieu-impact drukken en een fijne sportomgeving creëren. Zo is er een demontabele gelamineerde houten hoofddraagconstructie (kolommen en liggers) toegepast, een demontabele wand en dakdozen (HSB) gevuld met cellulose isolatie, demontabele en terugneembare kanaalplaatvloeren en demontabele funderingsbalken. Ook is er gekozen voor houten binnen- en buitenkozijnen evenals aftimmerhout met FSC-keurmerk, droge buiten en binnen beglazing, een 100% recyclebare vloer- en wandtegels, 100% recyclebare sportvloer en akoestische wanden en biobased (formaldehydearme) plaatmaterialen. Buiten zijn lokale stoeptegels afkomstig uit de vergroeningsstrategie voor Groningse schoolpleinen toegepast.

 

Gymzaal de Meet is een circulaire gymzaal die bestaat uit een demontabele betonnen basis waar het moet en een houten biobased bovenbouw waar het kan. Vanaf schetsontwerp tot aan oplevering is aandacht besteed aan biobased en circulair bouwen. Een gymzaal die letterlijk en figuurlijk natuur ademt!“

Duurzaamheid

Door de brand van de vorige gymzaal zijn alle daarin gevatte materialen verloren gegaan. Er is bewust veel aandacht besteed aan het behoud van gebouw(onderdelen) middels demontabel bouwen met losmaakbare ‘knopen’. Streven was om de gymzaal in de toekomst elders weer te kunnen opbouwen zonder sloopafval en met zo min mogelijk nieuwe toevoegingen. Met dit doel voor ogen is detaillering gecheckt, zijn veel gelijke details toegepast en is er zo veel mogelijk geprefabriceerd gebouwd. Deze bouwmethode heeft nu al tijdswinst opgeleverd tijdens het vervaardigen en assembleren en zal dat in de toekomst weer doen.

Kenmerken

Opdrachtgever: Gemeente Groningen
Locatie: Haren
BVO: 650
Soort opdracht: Design + Build / UAV GC
Architect: Wind Architecten Adviseurs
Programma: Gymzaal
Gebouweigenschappen: Circulair en losmaakbaar, houten gelamineerde liggers, prefab HSB en biobased isolaties
Status: Gerealiseerd
Vragen over dit project?

Bekijk meer projecten