Wind Design Build favicon

Sporthal De Drait, Drachten

Duurzaam en klimaatadaptief gebouw

De nieuwe sporthal is een duurzaam en klimaatadaptief gebouw. Door de zorgvuldig toegepaste materialen is er een lage milieu-impact, is het gebouw onderhoudsarm en zal in de toekomst hergebruik mogelijk zijn van de materialen.

Sociale- en sportieve activiteiten

De nieuwe sporthal is een prachtige aanvulling op het bestaande aanbod, die aan binnensport en bewegingsonderwijs veel te bieden heeft aan de gemeenschap van Drachten. Naast bewegingsonderwijs en verenigingensport is het uitgangspunt om uitnodigend en laagdrempelig te zijn voor iedereen in sociale- en sportieve activiteiten.

Programma

De bijeenkomstfunctie en sportfunctie kunnen onafhankelijk van elkaar functioneren door de afsluitbaarheid van toegangsdeuren. De sporthal is indeelbaar in drie zaaldelen, ontsloten door een ‘schone voetengang’ tevens opwarmzone voor sporters. Elk zaaldeel is voorzien van een tribune of zitbank. Tijdens een sportevenement is er plaats voor zit- en staplekken aan deze vaste tribune.

De kantine fungeert als een fijne ruimte voor ontmoeting. Er wordt voorzien in een multifunctionele ruimte bestemd voor vergaderen, jureren of verenigingenruimte. Deze mfr heeft flexibele wanden om naar gelang te vergroten of te verkleinen met de kantine voor gebruiksruimte.

De sporthal heeft een sportvloer die voldoet aan de eisen van NOC*NSF.

Interieur

Hout speelt een rol in het interieur, er wordt nadruk gelegd op het houten latten plafond boven de gangzones en kantine. Het plafond wordt uitgevoerd in hergebruikte houten latten van het oude donorgebouw. Dit geeft een zeer aangename en warme sfeer. Voor de afwerking van het interieur is er gekozen voor een rustig en natuurlijk kleuren palet. Tevens is de binnenzijde vooral rustig wit met goede verlichting en akoestische wandbekleding voor een optimaal comfort en binnenklimaat om te sporten.

Duurzaamheid

Duurzaamheid heeft een hoge prioriteit voor de gemeente Smallingerland en daarom is hieraan veel aandacht besteed. Er is een optimale mix aan duurzame en bouwkundige en installatietechnische energiezuinige maatregelen om het energieverbruik tot een minimum te beperken. De installaties zijn zeer energiezuinig en er zijn PV-panelen toegepast, het gebouw is aardgasloos (all-electric). De installaties zijn uit het zicht door een doorgetrokken schijngevel. Bouwkundig is een hoge isolatiewaarde toegepast voor het (sedum) dak en gevel. De entree, gangzone en sporthal is voorzien van indirect daglicht op noord oriëntatie en de kantine voor een deel op west. Dit voorkomt het onnodig opwarmen van directe zoninstraling en beperkt de koellast.

Vanuit klimaatadaptiviteit en bio-diversiteit zijn maatregelen getroffen om bij te dragen. Zo is er rondom het gebouw (onzichtbare) een waterinfiltratie strook dat ervoor zorgt dat er minder wateroverlast plaatsvindt bij hevige stortbuien. Het dak van de laagbouw is voorzien van een groen sedum dak, insectenhotels en nestkasten die bijdragen aan de lokale flora en fauna.

Kenmerken

Opdrachtgever: Gemeente Smallingerland
Locatie: Drachten
BVO: 2.480
Soort opdracht: Design + Build
Architect: Wind Architecten Adviseurs
Programma: Sporthal met 3 zaaldelen, horeca en multifunctionele ruimte
Status: Gerealiseerd
In de media:
Sporthal De Drait Drachten Stedenbouw jaarboek 2023
Sporthal De Drait Drachten Industriebouw november 2023
"Oude sporthal De Drait in Drachten als donorgebouw voor de nieuwe", Ben Kruseman maart 2023
Bouw nieuwe sporthal De Drait gestart, december 2022
Vragen over dit project?

Bekijk meer projecten