Wind Design Build favicon

Sporthallen, Diemen

Een verbindende schakel

In opdracht van de Gemeente Diemen is een nieuwe sporthal gerealiseerd en is de bestaande sporthal aan de Prins Bernhardlaan gerenoveerd en opgenomen in het nieuwe ontwerp. Op deze manier is er in de toekomst voldoende ruimte voor hoogwaardige binnensport in Diemen.

Renovatie en nieuwbouw

De hoofdopzet van het complex bestaat uit de bestaande te renoveren sporthal en de nieuwe hal waartussen de entreehal, horecafunctie en BSO zijn gesitueerd. Het gebouw krijgt een nieuwe centrale hoofdentree en een tweede nieuwe entree aan de noordzijde en verbindt daarmee de directe omgeving met de Prins Bernhardlaan, het omliggende speel- en buitensportterrein en de Brede school. 

Sporthallen Diemen is een verbindende schakel.

Exterieur en interieur

De bestaande sportzaal is met zijn houten sportvloer, houten lambrisering en plafond qua sfeer een aangename sportruimte. Er is voor gekozen om de nieuwe sportzaal qua sfeer met de oude zaal te verbinden waardoor het onderscheid tussen oud- en nieuw wordt opgeheven.

Ook voor het exterieur is het belangrijk om oud en met elkaar te verbinden zodat een nieuw samenhangend sportcomplex ontstaat waarbij de bestaande hal qua uitstraling en beeldkwaliteit volledig is geïntegreerd. Het gehele complex krijgt daarom aan de buitenzijde een samenhangende nieuwe gevelafwerking waardoor het verschil tussen bestaand en nieuw straks niet meer zichtbaar zal zijn. De gevels zijn voorzien van spel elementen, groene elementen en nestelmogelijkheden. Ook in het interieur is de sfeer en materialisering van beide sportzalen zorgvuldig op elkaar afgestemd.

 

De sporthallen vloeien in de nieuwe situatie samen als ‘Natural Twins’, natuurlijke zusjes.

Duurzaamheid

De nieuwe sporthal is duurzaam gebouwd en de bestaande sporthal duurzaam gerenoveerd. Het hele complex is aardgasloos, de gevels zijn geïsoleerd en de nieuwe daken zijn voorzien van sedum en zonnepanelen. Er is gewerkt met duurzame en circulaire materialen. Ook is er gebruik gemaakt van het materialenpaspoort van Madaster.

Kenmerken

Opdrachtgever: Gemeente Diemen
Locatie: Diemen
BVO: 4.980
Soort opdracht: Design + Build
Architect: Wind Architecten Adviseurs
Programma: 2 sporthallen met elk 3 zaaldelen, horeca, BSO en multifunctionele ruimte
Status: Gerealiseerd
Vragen over dit project?

Bekijk meer projecten